536: Kripto Para Mining ve Trading ile Alakalı
-A A+A

536: Kripto Para Mining ve Trading ile Alakalı

SORU

es-Selamu aleykum ve rahmetullah. Sorum çok acil ve Tarık hocama. Yaşadığımız şehirde bazı şahıslar sizin bitcoin’e fetva verdiğiniz iddiası ile bu işi yapıyor ve soranlara da sizin fetvanız olduğunu bizzat aktarıyor. Bitcoin meselesini Allah için net anlatır mısınız, anlayacağımız şekilde. Ortada sanal para var, net bir alışveriş yoktur bildiğiniz üzere. Sizi Allah için çok seviyorum, dua edin. Rabbim beni bu fitne ortamından kurtarıp, sizlerin arasına katsın. Vesselam.

CEVAP

Ve aleykumusselamu ve rahmetullah. Hamd Allah’a mahsustur.

Muhterem kardeşim Rabbim de seni sevsin ve murad ettiğine muvaffak kılsın. Âmin.

Sonra, bitcoin ve diğer dijital coinlar ile alakalı iki cevabım mevcuttur. Siteden ulaşabilirsin. (Bkz)

Özellikle ikinci yazıda zamanımızda tedavülde olan para birimlerinden biri olduğunu ve bu manada şeriatın da itibar ettiği bir para birimi olduğunu izah etmeye çalıştım.

Bazı şahısların benim fetvamla bu işi yapmalarına gelince, iki yazıda da bunu tavsiye etmediğimi tasrih ettim. Evet! Asıl itibariyle şer’an bir mani yoktur. Ancak zaman geçtikçe sanal paranın ve piyasasının zararları daha da aşikâr olmaya başlıyor. Sanal para kazı işinde bildiğim kadar bir mahzur yoktur. Ancak alım satım işinde mahzurlar vardır. Alım satımı yapılan coinlar kendi zatında haram veya altyapısı haram işler olabilir. Bu takdirde bu coinların alım satımı caiz olmaz. Veya son zamanlarda çok Müslümanlarda maalesef gördüğüm adeta alım satım bağımlısı olmaları söz konusudur. Bütün vaktini trading grafikleri ve analizleri takip etmekle geçiriyorlar. Bu durum onları hem ibadetten engelliyor hem de ailevi mesuliyetlerini yerine getirmekten alıkoyuyor. Ve başka varit olan mefsedetler. Böyle bir durumda elbette kripto para alım satımı artık caiz olmaz. 

Bahsettiğin kişilerin durumu nedir bilmiyorum. Ama dediğim gibi yukarıda saydığım ve saymadığım ama haramlığını veya kerahetini gerektiren durumlar yoksa şer’an bir mahzur yoktur. Ama ben yine de her halde kripto paralardan uzak durmayı mining olsun trading olsun yapmamayı tavsiye ederim. Allah’u A’lem.

5 Nis, 2021 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Bitcoin, Para, Kripto, Mining, Trading