521: Yemin Bozmanın Kefareti Nedir?
-A A+A

521: Yemin Bozmanın Kefareti Nedir?

SORU

Esselamun aleykum ve rahmetullah. Ben bir yemin ettim hocam ve yeminimi de bozdum Allah (azze ve celle)’nin izniyle para kazanıyorum, kaç fakiri doyurmam lazım veya giydirmem lazım ve bu yiyeceğin veya giyeceğin ölçüsü nedir? Bana cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden Allah (azze ve celle) sizlerden razı olsun.

CEVAP

Ve aleykumusselamu ve rahmetullah. Hamd Allah’a mahsustur.

Muhterem kardeşim yeminin kefaretini Allah (subhanehu ve teâlâ) şu kavlinde beyan etmiştir:

لَا يُؤَاخِذُكُمُ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمَانِكُمْ وَلَكِنْ يُؤَاخِذُكُمْ بِمَا عَقَّدْتُمُ الْأَيْمَانَ فَكَفَّارَتُهُ إِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاكِينَ مِنْ أَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ أَوْ كِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ ذَلِكَ كَفَّارَةُ أَيْمَانِكُمْ إِذَا حَلَفْتُمْ وَاحْفَظُوا أَيْمَانَكُمْ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

“Allah sizi kasıtsız yeminlerinizden dolayı sorumlu tutmaz. Fakat kasıtlı yeminlerinizden sorumlu tutar. Bunun kefareti, ailenize yedirdiğinizin orta yollusundan on fakiri doyurmak veya onları giydirmek veyahut bir köle azat etmektir. Kim bulamazsa üç gün oruç tutsun. İşte yemin ettiğiniz zaman yeminlerinizin kefareti budur. Yeminlerinizi koruyun (tutun) . Şükredesiniz diye Allah ayetlerini size böyle beyan eder.” (el-Maide sûresi, 89. ayet meali)

Dolayısıyla yapman gereken evde ortalama yediğiniz yemek ne ise onun misliyle on fakir doyurmaktır. Yani evinde yenilen ortalama yemek mesela pilav, yanında etli, etsiz sulu bir yemek ve çorba ise o zaman on fakire her biri doyabilecek miktarda buna benzer bir yemek yedirmen lazımdır. Veya hacetini karşılayacak miktarda, yani bedenin şer’an setri vacip olan ve örfen kabul edilen miktar ve cinsten elbiseyle on fakiri giydirmen lazımdır. Yani mesela Türkiye’de on fakiri on kamîsle giydirmek uygun değildir. Çünkü Türkiyeli Müslümanların örfünde bu güzel görülmez. Erkek ise en azından şalvar ve gömlek, kadın ise bütün bedenini örtecek elbise ve başörtüsü olmalıdır. Veya köle azat etmen lazımdır. Tabi bu zamanda köle azat etmek mümkün değildir. Ama racih kavle göre esir de “rakabe”dir. Dolayısıyla tutsak bir Müslüman’ı parayla kurtarmak köle azat etmektir. Mesele ihtilaflıdır ve tahliline girmek istemiyorum ama racih olan budur. Allah’u A’lem. Bu üçünden hangisini yaparsan yeminin kefaretini yerine getirmiş olursun. Ancak Allah (azze ve celle)’nin takdim ettiğini senin de takdim etmen evla olur. Bu üçünden birini yapmaya gücün yetmiyorsa o zaman üç gün ard arda oruç tutman vacip olur.

8 Kas, 2020 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Kefaret, Yemin, Bozmak