419: Estetik Yaptırmak Caiz mi?
-A A+A

419: Estetik Yaptırmak Caiz mi?

SORU

Sağlıksal bir sıkıntısı olmayıp kişiyi psikolojik olarak etkiliyor, dikkat çekiyor ve rahatsızlık veriyorsa burna estetik yaptırmak caiz olur mu hocam?

CEVAP

Bismillahirrahmanirrahim

Hamd alemlerin rabbi olan Allah’a, salat ve selam efendimiz Resulullah’a olsun.

Şüphesiz Allah’u Teala bizleri en güzel şekilde yaratmıştır. Rabbimize sonsuz hamd olsun. Ancak Rabbimiz imtihan gereği bazımızı kısa, bazımızı uzun, bazımızı siyah, bazımızı beyaz, bazımızı güzel ve bazımızı çirkin yaratmıştır. Yaptığından hesaba çekilmez. Bizler hesaba çekileceğiz.

“Rahimlerde sizi dilediği gibi şekillendiren O'dur. O'ndan başka ilah yoktur. O mutlak güç ve hikmet sahibidir.” (Ali İmran 6)

Estetik ameliyat çeşitleri çoktur. Bazıları hükmüyle beraber şunlardır:

1. Vücuttaki yara, yanma izleri ve hasar görmüş organ, deri ve benzeri şeyleri ameliyat ile düzeltmede ve eskisi gibi yaratılış biçimi haline getirmede bir sakınca yoktur.

2. Hamilelikte ilaç sebebiyle meydana gelmiş şekil bozukluğu, lekeler, ziyade altıncı parmak ve et kütleleri gibi insanın aslından olmayan şeyleri düzeltmek ve aldırmak suretiyle yapılan ameliyatlarda bir sakınca yoktur.

3. Allah’u Teala insanları erkek ve dişi olarak yaratmıştır. İstisnai olarak erkek ve dişi organı taşıyan orta bir cinste bulunmaktadır. Bu kişinin hangi cinse meyli varsa o cinse intikal eder ve diğer organı ameliyatla aldırmada bir sakınca yoktur. Ancak erkek kişi, ameliyat yoluyla kendini kadına çevirmesi veya kadının kendini erkeğe çevirmesi büyük günahlardan olup, sahibi Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) diliyle lanetlenmiştir.

4. Allah’u Teala'nın yarattığı sureti değiştirme yönünde olan ameliyatlar haramdır. Siyah olan kişinin kendini beyazlatması, burnunu küçültmesi veya büyütmesi, dudaklarını büyütmesi vs benzer estetikler yaptırmak haramdır.

5. Yine bu manada hadiste geçtiği gibi dövme, saç ekleme, kaş aldırma ve dişlerin arasını ayırma gibi işlemlerde haram kılınmıştır. Resulullah (sallalahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmaktadır:

“Allah’ın yaratışını değiştirme konusunda dövme yapanları ve yaptıranları, kaşları alanları ve aldıranları, saçları ekleyenleri ve ekletenleri ve dişlerinin arasını açıp inceltenleri Allah lanet etmiştir.” (Buhari ve Müslim)

Hülasa; Eğer burnunuz tabii değilse yani doğuştan ciddi kusuru varsa veya kaza neticesinde bir zarar görüp çirkin görünüyorsa tabii haline çevirmek amacıyla estetik ameliyat yaptırabilirsiniz. Arface Bin Es’ad’ın bir savaşta burnu kopmuştu. Yerine altın burun takma konusunda Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) ona ruhsat vermişti. (Ebu Davud)

Ama böyle bir durum yoksa sadece daha güzel görünmek için ameliyat yaptırmak istiyorsanız bu caiz değildir. Her şeyi hakkıyla bilen Allah’u Tealadır.

5 Kas, 2018 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Sağlık, Estetik, Ameliyat, Suret